Aðacý kesmek yerine binanýn projesini deðiþtirdiler
2004 yýlýnda temeli atýlan Saruhan Bey Ýlim Kültür ve Eðitim Vakfý binasý mimarisiyle herkesi kendine hayran býraktý.
Kategori : Sektörden Haberler
09 Temmuz 2014 10:06
15960 kere okundu.
Aðacý kesmek yerine binanýn projesini deðiþtirdiler
2004 yýlýnda temeli atýlan Saruhan Bey Ýlim Kültür ve Eðitim Vakfý binasý mimarisiyle herkesi kendine hayran býraktý.
Kategori : Sektörden Haberler
09 Temmuz 2014 10:06
15960 kere okundu.

Manisa´nýn Yunusemre ilçesi Barbaros Mahallesi´nde 2004 yýlýnda temeli atýlan Saruhan Bey Ýlim Kültür ve Eðitim Vakfý binasý doðayla iç içe olan mimarisiyle herkesi kendine hayran býrakýyor.

333 YAÞINDAKÝ AÐACA KIYMADILAR 

Vakýf yetkilileri tarafýndan kesilmeye kýyýlamayan 333 yaþýndaki çam aðacýnýn kollarý binanýn balkonlarýnýn içinden geçerek çatý katýna kadar uzanýyor. Adeta birbiriyle kucaklaþan aðaç ve binanýn uyumu ise büyülüyor.

VATANDAÞLAR BOL BOL FOTOÐRAF ÇEKÝYOR 

Manisa´da faaliyet gösteren Saruhan Ýlim, Kültür ve Eðitim Vakfý´nýn binasý içinden 333 yýllýk devasa bir çam aðacý geçiyor. Binanýn balkonlarýndan geçerek, binanýn teras katýna kadar yükselen 333 yýllýk çam aðacý, görenleri hayrete düþürüyor. Aðacý görünce þaþkýnlýðýný gizleyemeyen vatandaþlar, bol bol fotoðraf çekiyor.

AÐAÇ ÝÇÝN BÝNANIN PROJESÝ DEÐÝÞTÝ 

2004 yýlýnda vakýf binasýnýn temellerinin atýlacaðý Çamlýk alaný inceleyen vakýf yetkilileri arazi üzerinde bulunan yüzyýllýk çam aðaçlarýnýn kesilmesine rýza göstermeyerek örnek bir davranýþa imza attýlar. Aðaçlarýn kesilmesi yerine hazýrlanan projeyi ve imarý deðiþtiren vakýf, bugün sadece Türkiye´nin deðil belki de dünyanýn doðaya en saygýlý projelerinden birini faaliyete geçirmiþ durumda.

Çam aðaçlarýna dokunulmadan binanýn nasýl yapýlacaðý konusunda yapýlan uzun planlamalarýn neticesinde binayý muhtelif yerlerinden delip geçen bir proje hazýrlanarak bugünkü haliyle imar edilmiþ.

"ÝNSANA VERÝLEN DEÐER TABÝATA DA VERÝLMELÝ"

Bina hakkýnda bilgi veren Saruhan Bey Ýlim Kültür ve Eðitim Vakfý yöneticilerinden Eþref Özkaplan, "Buranýn temelleri 2004´te atýldýðýnda aðacýn kökleri daha çok güneye doðru kaldýðýndan bizde aðacý kesmeye kýyamadýk ve temelimizi oynatarak, bu aðacý muhafaza etmek istedik. Kurumazsa bizim þansýmýza dedik ve neticede kurumadýðýný gördük. Ýnsana verdiðimiz deðerin yaný sýra tabiata da deðer verdiðimizin en güzel örneðini sergiledik" dedi.

"ALLAH´IN BÝR ESERÝ"

Aðaçlarýn yeryüzünün akciðerleri olduðunu hatýrlatan Özkaplan, "Hem topraðý korur, ayný zamanda hayatýmýz için lazým olan oksijenle insanlarýn sýhhatli yaþamasýna yardým eder. Ayný zamanda bu aðacýn güzelliðiyle, letafetiyle, zarafetiyle, Allah´ýn bir eseri olduðunu gösteriyor. Biz biliyoruz ki su her zaman aþaðýya gider ama bu 16 metre boyundaki aðacýn tepelerine kadar bir suyun yükselmesi ve bu aðacýn hayatýný kurumadan devam etmesinde mükemmel bir mesaj var ve bu aðaç bize Allah´ý tanýtýyor"þeklinde konuþtu.


#