Ekspertiz Nedir? Nasıl Yapılır?
Peki ekspertiz aşaması neleri kapsıyor ve nasıl yapılıyor? İşte cevapları...
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
27 Ekim 2016 17:58
34172 kere okundu.
Ekspertiz Nedir? Nasıl Yapılır?
Peki ekspertiz aşaması neleri kapsıyor ve nasıl yapılıyor? İşte cevapları...
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
27 Ekim 2016 17:58
34172 kere okundu.

Bir taşınmazın gerçek değerini belirlemek oldukça zor ve pek çok değişken içeren bir süreç. Gayrimenkul ve benzeri taşınmazların değerini belirleme konusundaki en efektif yöntemlerden biri ise ekspertiz yani değerleme. Peki ekspertiz aşaması neleri kapsıyor ve nasıl yapılıyor? İşte cevapları...

Ekspertiz Süreci 30´un Üzerinde Farklı Kriter İçeriyor

Bir evin gerçek değeri belirlenirken mimari ve mühendislik gibi teknik alanlarda kullanılan detaylar işin içine girdiği için her zaman bir uzmandan destek almak gerekiyor. Eksper veya gayrimenkul değerleme uzmanı adıyla anılan bilirkişiler bir evin değerini belirleme konusunda genellikle 35 ayrı kriterden yararlanıyor.

Arsa büyüklüğünden dairenin net kullanım alanına, balkondan bahçeye, su deposundan güvenlik sistemlerine kadar evin sadece kendisini değil; bulunduğu binayı ve hatta arsayı dahi kapsayan değer belirleme aşaması, bu nedenle pek çok kriter içeriyor.

Bu kriterler arasında en önemlileri ise;

- Konuta ait olan arsa payı: Dairenin arsa üzerindeki payı arttıkça değeri de her zaman için artıyor.
- İnşaatın kalitesi: Konut projelerinde kullanılan demirden sıvaya, çimentodan işçiliğe her şeyin kalitesi değerin belirlenmesinde etkin rol oynuyor.
- Net alan: Dairenin aktif kullanım alanı sayılan net alan, evin değerini fazlasıyla etkiliyor.
- Sosyal tesisler ve spor kompleksi: Organizasyon ve toplantı salonları, spor alanları evin değerini arttıran dolaylı etkenler.
- Mevki ve Ulaşım: Semtin merkeze yakınlığı, özellikleri, ulaşım açısından çeşitliliği ve sıklığı değer belirleme konusundaki en önemli kriterler arasında yer alıyor.
- Asansör: Tahmin edilebileceği gibi asansörlü binaların değeri her daim daha yüksek oluyor.
- Havuz: Eğer bir konut projesinde açık ya da kapalı havuz bulunuyorsa büyüklükleri ve sayılarına da bağlı olarak daire değerini epey yükseltebiliyor.
- Manzara: Bir dairenin manzaralı olması; manzaranın deniz mi yoksa doğa mı olduğu gibi detaylar en bilinen değer arttırıcı unsurlar.
- Güvenlik sistemi: Günümüzde çoğu binanın en büyük açıklarından biri olan güvenlik sistemleri, ayrı bir öneme sahip olduğu için evin değerine de büyük ölçüde etki ediyor.
- Bahçe ve otopark: Güvenlik sistemleri dışında binaların çoğunda bulunmayan diğer bir detay ise otopark. Özellikle büyük şehirlerde otoparklı binalar üst düzeyde önem taşıyor.

Ekspertiz Süreci Nasıl İşliyor?

Eksper ya da gayrimenkul değerleme uzmanı, tüm bu kriterlerle birlikte evin varsayılan kira miktarı, çevrede bulunan aynı özelliklerdeki dairelerin satış fiyatı gibi detayları da göz önünde bulundurarak dairenin gerçek fiyatına ulaşıyor.


#