Emlak Vergisi Ýle Ýlgili Bilmeniz Gerekenler
Emlak vergisi hesaplamasý ve Ödeme Koþullarý Detaylarý
Kategori : Sektörden Haberler
10 Aðustos 2017 10:28
32254 kere okundu.
Emlak Vergisi Ýle Ýlgili Bilmeniz Gerekenler
Emlak vergisi hesaplamasý ve Ödeme Koþullarý Detaylarý
Kategori : Sektörden Haberler
10 Aðustos 2017 10:28
32254 kere okundu.

Bir mülkün emlak vergi kayýtlarýndaki deðerine emlak vergi deðeri denir. Her dört yýlda bir açýklanan arsa emlak deðeri üzerinden yola çýkýlarak hesaplanýr. Arsalara ait metrekare birim emlak deðerleri kamu kurumlarýnýn oluþturduðu komisyon tarafýndan belirlenir. Binalarla ilgili deðerler ise, bayýndýrlýk ve iskan bakanlýðýnýn her yýl yayýnlanan yapý birim deðerleri temelinde, maliye bakanlýðý tarafýndan belirlenir. Emlak vergileri mülkün baðlý bulunduðu belediyeye ödenir.


Bir konutunuz varsa, arsa payý oranýnýzý sokaðýnýzdaki arsanýn metrekare birim emlak vergi deðeri ile çarparak, arsa payýnýza denk gelen emlak vergi deðerini hesaplarsýnýz. Mülkün brüt alaný ile bayýndýrlýk bakanlýðý tarafýndan açýklanan inþaat sýnýflarýna ait “inþa yeniden yapým deðerini” çarparak üzerine ilave edersiniz. Yapýnýn yaþýna ait ve yine bakanlýkça yayýnlanan birim yýpranma deðerini bu rakamdan düþersiniz. Böylece mülkün emlak deðerine iliþkin baz rayicini bulursunuz. Bunu da emlak vergi oraný ile çarparak verginizi hesaplarsýnýz.

 

  • Konutlarda bina deðerinin binde 2’si
  • Ýþyerlerinde bina deðerinin binde 4’ü oranýnda emlak vergisi ödenir.
  • Arsalarda ise emlak vergisi arsa deðerinin binde 6’sý oranýndadýr.
  • Ancak þehir dýþý alanlarda bu oranlar farklýdýr.

Emlak vergisini mülk sahipleri ya da mülk sahibi sýfatý taþýyanlar ödemektedir. Kiracýlar emlak vergisi ödememektedir. Hisseli taþýnmazlarda, her hissedar hissesi oranýnda vergiye tabi olmakta, iþtirak halinde mülkiyette ise her bir malik müteselsilen (tüm iþtirakçiler miktar belirtilmeksizin ortak olarak borçtan sorumludur.)  emlak vergisine tabi olmaktadýr.

 

Bununla birlikte emlak vergisinden bazý durumlarda muaf olunabilmektedir. Ülke sýnýrlarý içerisinde alaný brüt 200 m² yi geçmemek, tek konutu bulunmak ve devletin verdiði haklar dýþýnda baþkaca geliri bulunmamak þartýyla, emlak vergisi ödemeyecek kiþiler genel olarak þu þekildedir.

 

  • Engelli vatandaþlar,
  • Þehitler yakýnlarý (dul ve yetimleri) ve gaziler,
  • Emekliler ve vefat etmiþ emeklilerin yakýnlarý ( dul ve yetimleri),
  • Baþka gelirleri olmayan iþsizler ve ev hanýmlarý,

Bu muafiyet sadece konutlar için geçerli olup, iþyeri arsa gibi taþýnmazlar için geçerli deðildir. Muafiyetten yararlanmak için ilgili belediyelere gerekli evraklar ile baþvuru yapýlmasý gerekmekte olup, resen muafiyet yapýlmamaktadýr.

 

Bununla birlikte Büyükþehir Yasasý kapsamý dýþýnda kalan köylerdeki arsa ve araziler de emlak vergisinden muaftýr. Büyükþehir Yasasý kapsamýnda mahalleye dönüþen köylerde ise yasa tarihinden itibaren 5 yýl emlak vergisi alýnmamaktadýr.

 

Emlak vergisi her yýl iki eþit taksitte ödenmektedir. Ýlk taksit mayýs ayýnýn son günü, ikinci taksit ise kasým ayýnýn son gününde ödenmektedir. Toplumda emlak vergisinin mayýs ayýnýn son haftasý ile kasým ayýnýn son haftasýnda ödenmesi gerektiði þeklinde yanlýþ bir algý bulunmaktadýr. Bu durum belediyelerde yýðýlmalara neden olmaktadýr. Ýþ yükü ve sistem kaynaklý yerel uygulamalar istisna tutulmak üzere, emlak vergisi yýl boyunca, her gün (online sistemlerde tatil günlerinde de ödeme yapýlabilmektedir.) ödenebilmektedir. Taksit þeklinde ödeme yükümlülüðü bulunmamaktadýr. Her iki taksit tek seferde topluca ödenebilmektedir. Günümüzde belediyelerin online sistemlerinden, belediyeye gitme zorunluluðu olmadan rahatça ödeme imkaný da bulunmaktadýr.