Ev Satarken Ortaya Çıkabilecek Görünmeyen Masraflar
İster başka bir yatırım yatırım yapmak için, isterseniz de maddi ihtiyaç sebebiyle ev satışına yönelin, gelen para olacağı gibi giden bir miktar da olacaktır.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
Dün 09:35
12185 kere okundu.
Ev Satarken Ortaya Çıkabilecek Görünmeyen Masraflar
İster başka bir yatırım yatırım yapmak için, isterseniz de maddi ihtiyaç sebebiyle ev satışına yönelin, gelen para olacağı gibi giden bir miktar da olacaktır.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
Dün 09:35
12185 kere okundu.

Evinizi satma kararınız maddi bir ihtiyaçtan kaynaklandıysa, satış sonrası için zihninizde belli bir meblağ mutlaka bulunuyordur. Siz nasıl bu satış işlemini en yüksek kâr ile bitirmek istiyorsanız, alıcı taraf için de aynı istek geçerli olacaktır. Dolayısıyla pazarlığınız da bu yönde ilerler ve iki tarafın orta noktayı bulmasıyla sona yaklaşır.

Satış için yaptığınız anlaşmada istediğiniz meblağda, ya da belki biraz üzerinde bulunuyorsanız da hemen rahatlamak çok da doğru bir karar olmayabilir. Çünkü işlem tamamlanana kadar sizi de görünmeyen birçok masraf bekliyordur.

1) İşlemlerden Öncesi – Tadilat Masrafları

tesisat tadilatı

Bu genelde satılık yerine kiralık işlemlerde söz konusu olan bir durum olacağından çoğu zaman gözden kaçar. Satılacak evin çatısı, tesisatı, apartmana asansör gibi eklentileri gibi masrafı yüksek olacak büyük bir tadilat ihtiyacı varsa bu konudaki talep alıcı tarafından genelde en son aşamada, satış imzaları atılmadan hemen önce dile getirilir.

Ya satış bedeli üzerinden bu harcamalar için indirim istenir, ya da satış sırasında yapılacak işlemlerin masraflarının ev sahibi tarafından karşılanması istenir.

2) Tapu İşlemi Masrafları

tapu işlemleri

Satış gerçekleştirilirken tapu değişikliği işlemleri için satıcı taraftan %2, alıcı taraftan %2 olmak üzere işlem ücreti alınır. Bu ücret satış işlemlerinde genelde %4 olarak alıcı tarafa yüklenmeye çalışılır. Çoğu zaman alıcı bunu kabul etse de, bu ücretin taraflar arasında yarı yarıya bölünmesi alıcının yasal hakkıdır. 400.000 TL değerindeki bir evin satışından ev sahibinin yaklaşık 8.000 TL tapu masrafı ödemesi gerekecektir.

3) Gelir Vergisi

gelir vergisi oranı

Satışı yapılacak ev önceki 5 yıl içerisinde satın alınmışsa, satışı sırasında son satış bedeli ve alış bedeli arasındaki miktara göre mal sahibinden gelir vergisi alınır. Bu bedelin büyüklüğü işlemden işleme değişmekle beraber, satış işleminin büyüklüğüne göre %35’e kadar çıkabilir. Satış işlemi üzerinden 5 yıl geçtiyse bu vergi alınmayacaktır.

4) Hizmet Bedeli

emlakçı payı

Satış işleminde bir emlakçı ya da gayrimenkul danışmanı aracılık yaptıysa, satış bedeli üzerinden alıcı taraftan %3 ve satıcı taraftan %3 olmak üzere hizmet bedeli alacaktır. 400.000 TL’lik bir işlemde mal sahibinden 12.000 TL hizmet bedeli istenecektir.

5) Noter Hizmetleri

noter ücreti

Mal sahibi olarak görünen kişi işlemler sırasında şahsen bulunamayacaksa, bazı sağlık sorunları varsa ya da 65 yaşın üzerinde ise noterden vekaletname alınması gerekecektir.

6) Evin Diğer Borçları

DASK

DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) borcu, apartman veya site aidatları, belediyeye asfalt borcu gibi borç durumları satış işlemleri başlarken kontrol ettirilir. Borç bulunması halinde mal sahibinden borçları ödemesi ya da alıcı tarafa satış bedeli üzerinden uygun indirimi yapması istenir.


#