Türkiye genelinde sayıları 30 bini bulan günlük kiralanan daireler emlak sektörüne kayba uğrattı.

'/> Günlük kiralık ev vurgunu - Kategori : Sektörden Haberler - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasası - VERi EMLAK
Günlük kiralık ev vurgunu

Türkiye genelinde sayıları 30 bini bulan günlük kiralanan daireler emlak sektörüne kayba uğrattı.


Kategori : Sektörden Haberler
03 Haziran 2013 12:14
20368 kere okundu.
Günlük kiralık ev vurgunu

Türkiye genelinde sayıları 30 bini bulan günlük kiralanan daireler emlak sektörüne kayba uğrattı.


Kategori : Sektörden Haberler
03 Haziran 2013 12:14
20368 kere okundu.

Konut stokundaki artış ve yatırımcının daha fazla kazanç elde etme isteği Türkiye´de son 4 yılda yeni bir iş kolunu ortaya çıkardı. İnşaat firmalarının alım gücünü kolaylaştırmak için metrekareleri küçültüp projelerde daha fazla 1+0 ve 1+1 ev tipine yönelmeleri de uyanık yatırımcıya fırsat oldu. Türkiye´nin her yerine hızla yayılan "günlük ev kiralama" birçok sorunu da beraberinde getirdi.

30 BİN EV VAR

Türkiye genelinde 30 bine yakın günlük kiralık ev bulunuyor.Konut olmasına rağmen ticari işletme gibi kullanılan bu evlerin günlük kiraları 50 ile 3 bin lira arasında değişiyor. İnternette pazarlanan evlerin yüzde 21´i İstanbul´da faaliyet gösteriyor.

Günlük ev kiralayanların arasında iş adamları, öğrenciler, turistler de buluyor. Emniyet yetkilileri, sadece bir kimlik fotokopisi karşılığında kimi zaman kimlik bile sorulmadan kiralanabilen evlerin özellikle kanun kaçaklarınca tercih edildiğini, sık sık da fuhuş amaçlı kullanıldığını belirtti. Yetkililer, otellerde kimlik bildiriminin zorunlu olması nedeniyle yasa dışı iş yapanlar için bu evlerin bulunmaz bir nimet olduğunu kaydediyor.

SİSTEM MATEMATİK ÜZERİNE İŞLİYOR

Sistem basit bir matematik üzerine kuruluyor. Amaç az sermaye ile çok kazanmak. İzlenen yol ise bir elin parmağını geçmiyor. Emlakçılar, araba kiralayan ´rent a car´cılar ve ticaret sicilinde turizm acentesi görünenler sistemin ana kurucuları olarak dikkat çekiyor. Bunlara bir de birden fazla evi olup sadece kendi evlerini pazarlayanlarla, hiçbir kaydı bulunmayıp ev sahiplerinden aylık ev kiralayıp evleri günlük kiralayan kişiler takip ediyor. Bazı evler bir günde 2 kez bile kiralanabiliyor.

ÖDENEN VERGİ KOMİK

Mevcut 30 bin evin yüzde 80´inde kiralanan evlerin kira gelir beyanları gerçek gelir üzerinden yapılmıyor. 1 evin günlük 60 liraya kiralandığı hesaplandığında yıllık kazanç 54 bin liraya denk geliyor. Ancak 54 bin liralık gelir, maliyeye 8 bin 400 lira olarak yansıyor. Böylece 24 bin evden 1 milyar 296milyon liralık gelir elde edilip ödenmesi gereken vergi 283 milyon 680 bin lira iken kasaya sadece 19 milyon 440 bin lira giriyor.

30 bin evin 6 bini ise hiç kayda girmeden günlük kiralanıyor. En basit hesaplama ile elde edilen 324 milyon liralık gelire karşılık ödenmesi gereken 69milyon 120 bin liralık vergi devletin kasasının yanından bile geçmiyor.

FUHUŞ iÇiN KULLANILIYOR

Başkan yardımcısı Nizamettin Aşa, konu ile ilgili çok fazla şikayet olduğunu ve faturanın emlakçılara çıktığını söyledi. Emlakçılar odasına kayıtlı şirketlerde böyle bir kiralama modelinin bulunmadığını ifade eden Aşa, bu işi yapanların sektöre büyük zarar verdiğini kaydetti.

Aşa, "Bu yolla kiralanan evlerde kimler ne için kiralama yapıyor çok belli.Bir ev aynı gün içinde iki, üç kişiye kiralanıyorsa bunun ciddi takibe alınması gerekiyor. Bu tür yerler fuhuş yatakları haline geldi. Biz konu ile ilgili şikayetleri belediye başkanlarına ve emniyete bildirdik" dedi.

BAKANLIK EL KOYMALI

Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Timur Bayındır, konuya bir an önce İçişleri Bakanlığı´nın el atması gerektiğini savundu. Bu tür evlerin sayılarının her geçen gün arttığını belirten Bayındır, "Elini kolunu sallayan gelip buralardan ev kiralıyor.Vergisel kaybın yanı sıra toplumsal kirlenmeye de çanak tutuyor bu tür evler. Çünkü kiralayan kişilerin kimlik bilgileri hiçbir şekilde Emniyet´e iletilmiyor. İstenilen nüfus cüzdanları sadece kiraya verenin kendisini güvence altına alıyor. Bu evleri gerçekten ihtiyaç için kullananların can güvenliği sağlanmıyor" diye konuştu.

Anafor sanığı ´günlük ev ´de yakalandı

İzmir polisi bu konudadikkat çekici uygulamalara imza atıyor. Polis, ev kiralayanlarla müşteri rolündeirtibata geçerek son bir yılda, çok sayıda aranan şahsın yanı sıra evini fuhuş için kiralayan 89 kişiyi yargıya teslim etti. ´Anafor´ operasyonu davasında 34 yıl3ayhapis cezasınaçarptırılan ve hakkındayakalama kararı çıkartılan Barış Vuraldabu evlerden birinde saklanırken yakalandı.

KULLANIM SONRASI KONTRAT ÇÖPE ATILIYOR

Bu tür evleri kiralayanlar kira kontratlarında da değişiklik yapıyor. Üçüncü kişilere kiraya verilir ibaresi net olarak kontratta görülüyor. Uzmanlar evini bu şekilde kiralamak istemeyen ev sahiplerinin kontratta bu maddeyi dikkate almalarını öneriyor.

Günlük kiraya verenler de kendilerini güvence altına almak için kiralayan kişilerle usulen de olsa kontrat imzalıyor. Evde bir ölüm veya bir suç meydana geldiğinde kontrat süresine 1 yıl ibaresi yazılıyor. Sorun olmadan evin boşaltılması durumunda ise hazırlanan kontratlar çöpe atılıyor. Devlet toplamda 333 milyon 360 bin lira zarara uğratılıyor.


#