Komþu Gürültüsü Nereye Þikayet Edilir?
Hem “komþuluk hukuku” hem de tüm nazik giriþimlere raðmen bir türlü önlenemeyen komþu gürültüsü için yasalar çerçevesinde atabileceðiniz birkaç adým bulunmaktadýr.
Kategori : Sektörden Haberler
31 Mayýs 2018 09:36
14933 kere okundu.
Komþu Gürültüsü Nereye Þikayet Edilir?
Hem “komþuluk hukuku” hem de tüm nazik giriþimlere raðmen bir türlü önlenemeyen komþu gürültüsü için yasalar çerçevesinde atabileceðiniz birkaç adým bulunmaktadýr.
Kategori : Sektörden Haberler
31 Mayýs 2018 09:36
14933 kere okundu.

Herkes yaþadýðý apartmanda komþularýyla birlikte huzur ve uyum içerisinde hayatýný sürdürmeyi arzu eder. Ancak bazý durumlarda bu huzuru ve uyumu bozabilecek komþularla da karþýlaþabilirsiniz. Hem “komþuluk hukuku” hem de tüm nazik giriþimlere raðmen bir türlü önlenemeyen komþu gürültüsü için yasalar çerçevesinde atabileceðiniz birkaç adým bulunmaktadýr.

Önce “Komþuluk Hukuku”

Sizi rahatsýz eden, uykunuzu kaçýran, çalýþmanýzý engelleyen, apartman yaþantýsýný çekilmez kýlan komþu gürültüsü problemi için ilk önce gürültüye sebep olan komþunuzla “komþuluk hukuku” çerçevesinde medeni bir konuþma gerçekleþtirebilirsiniz. Eðer bu konuþma komþu gürültüsüne çare olmazsa daha önceden belirlenmiþ apartman kurallarý çerçevesinde apartman yöneticinizle iletiþime geçebilir, sorunu onun apartman kurallarý çerçevesinde halletmesini isteyebilirsiniz. Gürültü yapan komþunuz kiracý ise, olayýn önlenememesi durumunda ev sahibi ile de iletiþime geçebilirsiniz.

Önlenemeyen Gürültü için “Kat Mülkiyeti Kanunu”

Ayný apartman veya site içerisinde yaþanýlan komþularý rahatsýz etmemek kanunu bir yükümlülük olarak Kat Mülkiyeti Kanunu’nda açýkça yer almaktadýr. Bu kanunun 18. maddesine göre; her hatta yaþayan maliklerin hem binanýn baðýmsýz bölümlerini hem de ortak yerleri kullanýrken birbirini rahatsýz etmemek, kimsenin hakkýný çiðnememek, apartman kurallarýna ve yönetim planýna uymak, doðru davranmak gibi yükümlü olduklarý karþýlýklý kurallar bulunmaktadýr.

Bu maddeye dayanarak þikayetçilerin oturduklarý yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’ne baþvurarak gürültü yapan komþularýn rahatsýzlýk verdiðini kanýtlayýp tedbir kararý aldýrmasý da mümkün. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne þikayetçi bireysel baþvuru yapabileceði gibi avukat aracýlýðýyla da baþvuru yapýlabilmektedir. Þikayetçi, açýlacak davanýn harç ve diðer masraflarýný da ödemekle yükümlüdür.

Son Çare Olarak Savcýlýða Baþvurmak Veya Daireyi Satýn Almak

Alýnan tedbir kararýna raðmen komþu gürültüsü devam ediyorsa, son çarelerden biri olarak savcýlýða þikayet edebilirsiniz. Bu þekilde toplanan delilerin sonucuna göre bir ceza davasý açýlabilir, delillerin aleyhine olmasý durumda gürültü yapan komþunuz ceza alabilir. Komþu gürültüsü probleminde yapýlabilecek þeylerden biri de gürültü yapan komþunun dairesini satýn almak.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun “Kat mülkiyetinin devri mecburiyeti baþlýðý” altýndaki 25. maddesine göre; þikayetçi olunan kat maliki, diðer malikleri rahatsýz ediyor, haklarýný ihlal ediyor ve bu davranýþlar çekilmez bir durumda ise, þikayetçi olan kat malikleri, o malikin mülkiyet haklarýnýn kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler. Bu maddeye uygun olarak apartmandaki diðer komþular birleþerek gürültüye sebebiyet veren ve apartman yaþantýsýný çekilmez kýlan komþunuzun dairesini satýn alabilirsiniz. Hukuki adýmlarýn doðru bir þekilde atýlmasý için Kat Mülkiyeti Kanunu’nu inceleyebilirsiniz.