Kanal Ýstanbul ile 19 ilçe ada hâline geliyor
Kanal Ýstanbul’da sondaj çalýþmalarý tamamlanmýþken, projenin detaylarý da netleþiyor.
Kategori : Sektörden Haberler
Bugün 17:56
22013 kere okundu.
Kanal Ýstanbul ile 19 ilçe ada hâline geliyor
Kanal Ýstanbul’da sondaj çalýþmalarý tamamlanmýþken, projenin detaylarý da netleþiyor.
Kategori : Sektörden Haberler
Bugün 17:56
22013 kere okundu.

Kanal Ýstanbul’da sondaj çalýþmalarý tamamlanmýþken, projenin detaylarý da netleþiyor. 45 kilometrelik kanal üzerinde geçiþlerin ücretsiz olacaðý 6 köprü inþa edilecek. Kanal tamamlandýðýnda Ýstanbul’un 19 ilçesi, dünyanýn en büyük adalarýndan birini oluþturacak. Ýþte o ilçeler…

Kanal Ýstanbul haritasýna bakýn! Güzergahýnda dikkat çeken 2 yer

Kanal Ýstanbul projesiyle Ýstanbul’un 19 ilçesi dünyanýn en büyük adalarýndan biri hâline geliyor. Avrupa yakasýný ikiye bölen kanal tamamlandýðýnda Arnavutköy, Küçükçekmece, Bahçelievler, Baþakþehir, Baðcýlar, Güngören, Zeytinburnu, Fatih, Bayrampaþa, Esenler, Gaziosmanpaþa, Sultangazi, Eyüp, Bakýrköy, Beyoðlu, Beþiktaþ, Kaðýthane, Þiþli ve Sarýyer ilçeleri adanýn içerisinde kalýrken Çatalca, Silivri, Büyükçekmece, Esenyurt, Avcýlar ve Beylikdüzü anakaraya baðlý olacak. Bu durumda Avrupa yakasýnda 1.000 kilometrekarelik alan ada içinde; 3.562 kilometrekare ada dýþýnda kalacak.

Geçiþi ücretsiz 6 farklý köprü inþa edilecek

Kanalýn iki yakasý 6 köprü farklý güzergahtaki 6 farklý köprü ile baðlanýrken bu projelerin maliyetinin 5 milyar TL’yi bulmasý bekleniyor. Geçiþlerin ücretsiz olacaðý köprülerin tam olarak hangi noktalara yapýlacaðý kesinleþmiþ deðil. Ancak D100, TEM ve D20 karayollarý ile baðlantýlý olacak köprülerin yüksekliði Boðaz köprülerine benzer þekilde, 60 metre civarýnda olacak. Köprülerin tasarýmýnda Kentucky Louisville Downtown Köprüsü örnek alýnacak. Kanalýn uzunluðu 45 kilometreyken, geniþliði 600 metreyi bulacak. Su derinliðinin ise 25 metre olmasý planlanýyor.

Kanal Ýstanbul’da sondaj çalýþmalarý tamamlandý. Cumhuriyet tarihinin en yüksek bütçeli projesi için yap-iþlet-devret modeliyle kamu-özel sektör iþbirliðine gidilecek karma bir model oluþturulacak. Özel sektör tarafýný sýrtlanacak konsorsiyumda kimlerin yer alacaðý ise ihale takviminin açýklanmasýyla netleþecek.

Kanal derinliði 25 metre olacak

Kanalýn Marmara Denizi ile birleþtiði noktada ise 2023 yýlýna dek iki yeni kentten biri kurulmuþ olacak. 453 milyon metrekarelik alana kurulmasý planlanan bu yeni þehrin 30 milyon metrekaresi, Kanal Ýstanbul projesinden oluþuyor. 76 milyon metrekarelik 3. havalimaný da yine bu yeni þehir sýnýrlarý dahilinde yer alacak.

Emlakjet Haber