Orman arazisi içindeki 20 bini aþkýn yayla evi tek tek tespit edilerek kamulaþtýrýlýyor. '/> 20 bin yayla evi devlet malý oluyor - Kategori : Sektörden Haberler - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
20 bin yayla evi devlet malý oluyor

Orman arazisi içindeki 20 bini aþkýn yayla evi tek tek tespit edilerek kamulaþtýrýlýyor.


Kategori : Sektörden Haberler
20 Ocak 2014 06:51
15084 kere okundu.
20 bin yayla evi devlet malý oluyor

Orman arazisi içindeki 20 bini aþkýn yayla evi tek tek tespit edilerek kamulaþtýrýlýyor.


Kategori : Sektörden Haberler
20 Ocak 2014 06:51
15084 kere okundu.

Yýl sonuna kadar bu binalara Orman Genel Müdürlüðü tarafýnadan el konularak içinde oturanlardan bedelinin binde 5’i tutarýnda kira alýnacak.

Orman arazileri içinde kalan 20 bini aþkýn yayla evinin iþgalcilere kiraya verilmesi için baþlatýlan çalýþmalarda sona gelindi. Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðý’nýn 2013’te çýkardýðý ‘Yaylacýlýk Yönetmeliði’ kapsamýnda  çalýþma baþlatan Adana Orman Bölge Müdürlüðü, Toroslar’ýn eteklerinde 104 yaylada araþtýrma yürüttü. Bu yaylalarda orman arazisi içinde kalan 20 binin üzerinde ev ve tesis saptandý. Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Türkiye’de en çok yayla evinin Adana ve çevresinde olduðunu belirterek “2013’te Yaylacýlýk Yönetmeliði yayýnlandý. Bu yönetmelik, yayla alanýndaki binalarýn tespit edilmesini, bunun Bakanlar Kurulu kararýyla yayla alaný ilan edilmesini emrediyor. Bu yönetmelik yeni bir binaya izin vermeden 31 Aralýk 2011’den önceki binalarýn tespitini istiyor. Bu çerçevede 104 yaylada, 20 binin üzerinde orman arazisi içinde kalan bina tespit ettik” dedi.

Evlere standart getiriliyor

Orman arazisi içinde kalan yerlerin kamulaþtýrýlacaðýný belirten Acer, hak sahipliði tespitinin tamamlanmak üzere olduðunu söyledi. Acer “Yayla alanlarýnda orman arazisi içinde kalan bina ve tesislere el koyuyoruz. Bu çalýþma sona erdikten sonra binanýn belirlenen bedeli neyse, bunun binde 5’i oranýnda yýllýk kira bedeli almak suretiyle vatandaþýn kullanýmýna verilmesi kararý var. Bu binalar vatandaþýn kullanýmýna verilmeden önce Orman Genel Müdürlüðü’nün sabit kýymetlendirmesine alýnýyor. Buralar bizim tapulu binamýz, tesisimiz olacak. Bu binalarý içinde oturana kiraya vereceðiz. Ýstemezse talip olana kiralayacaðýz. Ayrýca kira sözleþmesi yapýlýrken, binadaki eksiklerde belirtilecek. Örneðin baca, çatý eksikleri bildirilecek. Yapýlacak düzenlemeler bildirilecek. Pencereler PVC ise ahþap yapýlmasý için vatandaþ uyarýlacak. Belli standartlar getirilerek, kira sözleþmesi yapýlacak. Bu kira yatýrýldýðý, eksiklikler giderildiði sürece vatandaþ içinde oturacak. Yoksa biz oraya devlet olarak el koyup, baþka bir kiracýya vermek için çalýþma baþlatacaðýz” dedi. Acer çalýþmalarýn bu yýlýn sonunda tamamlanacaðýný söyledi.


#