Kente Dair Konuþmalar? dizisinin ilk paneli ?Ýstanbul´un Tarihi Alanlarýnda Dönüþüm Riskleri ve Karþý Mücadeleler? oldu.

'/> Dönüþümde Hangi Aþamadayýz? - Kategori : Kentsel Dönüþüm - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
Dönüþümde Hangi Aþamadayýz?

Kente Dair Konuþmalar? dizisinin ilk paneli ?Ýstanbul´un Tarihi Alanlarýnda Dönüþüm Riskleri ve Karþý Mücadeleler? oldu.


Kategori : Kentsel Dönüþüm
28 Ocak 2014 05:31
17740 kere okundu.
Dönüþümde Hangi Aþamadayýz?

Kente Dair Konuþmalar? dizisinin ilk paneli ?Ýstanbul´un Tarihi Alanlarýnda Dönüþüm Riskleri ve Karþý Mücadeleler? oldu.


Kategori : Kentsel Dönüþüm
28 Ocak 2014 05:31
17740 kere okundu.
Tarih Vakfý´nýn düzenlediði panelde Sulukule, Tarlabaþý, Fener-Balat-Ayvansaray özelinde kentte planlanan dönüþümler, bunlara karþý verilmekte olan mücadeleler ve gelinen süreç aktarýldý.
 
Tarih Vakfý´nýn Galata Rum Okulu´nda düzenlediði “Yine, Yeni: Dünya Kenti Ýstanbul” sergisi kapsamýnda gerçekleþtirilen “Kente Dair Konuþmalar” dizisinin ilk paneli “Ýstanbul´un Tarihi Alanlarýnda Dönüþüm Riskleri ve Karþý Mücadeleler” oldu.
 
Dün yapýlan panelde, Sulukule, Tarlabaþý, Fener-Balat-Ayvansaray özelinde kentte planlanan dönüþümler, bunlara karþý verilmekte olan mücadeleler ve gelinen süreç aktarýldý.
 
Eski sokaklar yok oldu
Sulukule Platformu´nda Derya Nukhet Özer, Erdoðan Bayraktar´ýn dile getirdiði kentsel dönüþüm alanlarýnýn birer siyasal dönüþüm alaný olduðunu vurgulayarak, projelerin bu amaç güdülerek yapýldýðýný belirtti. Sulukule´ye uygulanan proje ile buranýn tüm tarihi ve sosyal dokusunun kaybolduðunu dile getiren Özer, “Proje ile birlikte sokaklar da yok oldu, tek bir aðaç kalmadý” dedi.
 
Hukuk karar verdiðinde Sulukule yoktu
 
Somut Miras-Soyut Miras meselesine de deðinen Özer, Sulukule´nin fiziki çevresinin oradaki müzik ve dansla ne kadar içiçe olduðunu aktardý. Evleri yýkýlan Sulukuleler´in “biz apartman istemiyoruz, biz müzik yapýyoruz” sözlerini hatýrlattý. Hukuki sürecin yanlýþ ve tehlikeli bir biçimde iþletildiðini söyleyen Özer “projenin kamu yararýna olmadýðý gerekçesiyle uygun bulunmadýðý kararý çýktýðýnda yüzde 99´u bitmiþti” dedi.
 
Tarlabaþý´na otel ve ticaret merkezleri
Tarlabaþý Mülk Sahipleri ve Kiracýlarý Kalkýndýrma ve Sosyal Yardýmlaþma Derneði Baþkaný Ahmet Gün, Tarlabaþý´nda tapusuz mülk olmadýðýný vurgulayarak proje ile birlikte mülk sahiplerine eski evlerinden çok daha küçük ve uzak yerlerde evler teklif edildiðini anlattý. Tarlabaþý Bulvarý´na yakýn olan apartmanlarýn proje ile birlikte otel ve ticaret merkezlerine dönüþtürülmekte olduðunu aktaran Gün, hiçbir kiracýya yardým edilmediðini belirtti. Tarlabaþý´ndaki halkýn asgari zararla bu dönüþümü atlatmasý için savaþ verdiklerini söyleyen Gün, açýlan davanýn henüz Danýþtay´da olduðunu hatýrlattý.
 
Neo-liberal kent politikalarý ve rant
Fener-Balat-Ayvansaray Mülk Sahiplerinin ve Kiracýlarýnýn Haklarýný Koruma Sosyal Yardýmlaþma Derneði (FEBAYDER) sözcüsü Çiðdem Þahin, kamusal alanýn özelleþtirilmesiyle sermaye birkiminin kent talanýna geçtiðini, neo-liberal kent politikalarý ile kontrolsüz bir þekilde kentin yaðmalandýðýný anlatarak baþladý konuþmasýna.
 
Proje iptal davasý kazanýldý
Fener-Balat bölgesine yapýlan projenin hikayesini aktaran Þahin, “proje ile birlikte evlemizin yüzde 58´inin Çalýk Holding´e ait olduðunu öðrendik” dedi. Mücadele sonucu proje iptal davasýný kazandýklarýný açýkladý. Bakanlar Kurulu kararý durmadýðý sürece Fener-Balat yenileþtirme projelerinden korktuklarýný da belirten Þahin, “Ýhtiyacýmýz olan Gezi sürecindeki gibi topyekün itiraz" dedi. 
 
Tarih Vakfý Kente Dair Konuþmalar´ýna 1 Þubat Cumartesi günü “Kentsel Dönüþümden Toplumsal Dönüþüme: Ayazma, Fikirtepe vd. Örnekler” paneliyle devam edecek. 14.00´da baþlayacak panel, týpký ilki gibi yine sergi kapsamýnda, Galata Rum Okulu´nda gerçekleþecek.
 
milliyetemlak.com

#