Kiracýlar dikkat!
Türkiye´deki milyonlarca kiracýnýn uykularýný kaçýran Borçlar Kanunu´nun kiracýlarýn tahliyeleri ile ilgili maddesi 1 Temmuz tarihi itibariyle uygulamaya konuldu. Kiracýlar her an ellerine ulaþacak bir tebligat ile sebepsiz bir þekilde kapý önüne konulabilirler.
Kategori : Sektörden Haberler
06 Temmuz 2014 16:43
17825 kere okundu.
Kiracýlar dikkat!
Türkiye´deki milyonlarca kiracýnýn uykularýný kaçýran Borçlar Kanunu´nun kiracýlarýn tahliyeleri ile ilgili maddesi 1 Temmuz tarihi itibariyle uygulamaya konuldu. Kiracýlar her an ellerine ulaþacak bir tebligat ile sebepsiz bir þekilde kapý önüne konulabilirler.
Kategori : Sektörden Haberler
06 Temmuz 2014 16:43
17825 kere okundu.
Türkiye ’deki milyonlarca kiracýnýn uykularýný kaçýran yasa yürürlüðe girdi. Söz konusu yasa ile birlikte artýk oturduðu evde veya iþlettiði dükkânda 10 yýlý dolduran kiracý hiçbir sebep gösterilmeksizin kapýnýn önüne konulabilecek.Borçlar Kanunu´nun kiracýlarýn tahliyeleri ile ilgili maddesi 1 Temmuz tarihi itibariyle yürürlüðe girdi. Haber 7´den Kenan Biter´in haberine göre; iArtýk mülk sahipleri kanun 347. maddesinde yer alan Ýbareye dayanarak 10 yýlýný doldurmuþ kiracýsýnýn sözleþmesini herhangi bir sebep göstermeksizin sona erdirebilecek. Bunu ise kiracýsýna sözleþmesinin bitmesine 3 ay kala noterden gönderdiði ihtarname ile bildirecek. Gönderilen ihtarnamede mülk sahipleri kira sözleþmesini 10 yýl nedeniyle uzatmadýðýný belirterek rahatlýkla tahliye isteyebilecek.
 
 
2 MÝLYONDAN FAZLA 10 YILLIK KÝRACI VAR
 
Türkiye’de nüfusun yüzde 65’i kiracý konumunda. Bu yüzde 65’lik dilimin yüzde 25’inin ise 10 yýl ve üstü kiracý konumunda olduðu belirtiliyor. Bu da 2 milyondan fazla konut ve iþyerinin 10 yýl ve üstü kirada olduðu anlamýna geliyor.
 
KÝRACILARIN CEHENNEMÝ BAÞLADI!
 
Mülk sahibi tarafýndan kiracýlarýn ‘’Çocuðum oturacak’’ veya ‘’Malýma zarar verdin’’ þeklindeki sebepler ile çýkartýlabildiðini o yüzden bu düzenlemenin tamamen ev sahibinin istediði kadar zam yapabilmesine yönelik olduðunu savunan Kiracýlar Derneði (KÝRADER) Genel Baþkaný Ali Ulvi Büyüknohutçu, daha önceleri bu düzenleme ile ilgili kiracýlarýn çok zor duruma düþeceðini defalarca dile getirdiklerini ancak gelinen noktada artýk maddenin yasalaþtýðý ve yürürlüðe girdiðini, bugünden sonra ise kiracýlar için gerçekten bir cehennemin baþladýðýný ifade etti.
 
ÇOK BÜYÜK HATA YAPILDI
 
Vatandaþýn en temel hakký olan barýnma hakkýný kullanamýyorsa diðer haklarýný da hçbir þekilde kullanamayacaðýný dile getiren Büyüknohutçu, bundan dolayý barýnma hakkýnýn en temel hak olduðunu ve bu düzenlemeyle birlikte çok büyük bir hatanýn yapýldýðýný söyledi. 
 
TEDÝRGÝNLÝK ÝÇÝNDELER!
 
Yasa ile birlikte ev sahiplerinin 10 yýldýr canlarýnýn istediði kadar zam yapamadýðý için kiracýsýný çýkararak gönüllerine göre zam yapabileceklerini dile getiren Büyüknohutçu, düzenlemenin çok ciddi bir kaosa da yol açabileceðini söyledi.
 
Derneklerine konut ve iþyeri kiracýlarý tarafýndan konuyla alakalý çok sayýda baþvuru yapýldýðýný da sözlerine ekleyen Büyüknohutçu, kiracýlarýn çok ciddi bir tedirginlik içinde olduðunu vurguladý.
 
ÝÞYERLERÝNDE SIKINTI ÇOK DAHA BÜYÜK
 
Konut kiracýlarýndan çok, daha büyük sorunun iþyeri tarafýnda yaþanacaðýný ifade eden Büyüknohutçu, ‘’Konut tarafýnda uzun yýllar süren alýþkanlýklar ve komþuluk iliþkileri sona erecek. Ancak iþyeri tarafýndan iþin boyutu daha çok maddi olarak ön plana çýkacak. Ýþletmeciler uzun yýllar oluþturduklarý müþteri kitlesi ve markanýn adresini kaybedecekler. Bu da çok ciddi parasal kayýplara yol açacak.’’ diye konuþtu.
 
KÝRALARA FAHÝÞ ZAMLAR YOLDA
 
Ýþletme sahiplerinin iþyerlerini ve mevcut müþteri kitlesini kaybetmemek, konutkiracýlarýnýn ise sokakta kalmamak için mülk sahiplerinin akýl almaz fahiþ kira artýþlarýna razý olmak zorunda kalacaklarýný da sözlerine ekleyen Büyüknohutçu, bu artýþlarýn da her iki kesim için ciddi sýkýntýlara yol açabileceðini belirtti.
 
EV SAHÝBÝNE ÇALIÞMA DÖNEMÝ BAÞLIYOR
 
Düzenleme ile birlikte hayatlarýný kiracý olarak devam ettiren çalýþanlarýn ev sahiplerine çalýþma dönemlerinin baþladýðýný aktaran Büyüknohutçu, 10 yýllýk kiracýya bin - bin 200 liradan verilen bir evin kiracýsý çýkartýlarak 2 bin liraya kadar kiraya verilmeye çalýþýlacaðýný söyledi.
 
TÜRKÝYE’DE KÝRA BELÝRLEME KRÝTERÝ YOK!
Türkiye’de enflasyonu azdýran ve en az 2 puan etkileyen nedenlerden birinin de kira belirleme kriterlerinin olmamasý olduðunu söyleyen Büyüknohutçu, ‘’ Kirayý kim neye göre belirliyor. Kirayý belirleyen bir mevki bir makam yok. Mülk sahibinin düðün dernek gibi ihtiyaçlarýna göre kira belirleniyor. Bunu belirleyen bir düzenleme veya yasa yok. Kriterler olsaydý bugün yürürlüðe giren yasaya gerek dahi kalmayacak bu kriterler doðrultusunda kiralar belirlenebilecekti‘’ dedi.
 
BÝRÇOK ÝÞYERÝ EL DEÐÝÞTÝRECEK
 
Düzenlemenin konutlardan çok dükkânlarý etkileyeceðini ve Baðdat Caddesi, Niþantaþý, Beþiktaþ , Kadýköy gibi yerlerdeki çok iþlek caddelerde bulunan dükkânlarýn kira fiyatlarýnýn artabileceðine dikkat çeken Tüketiciler Derneði (TÜDER) Emlak Komisyonu Baþkaný Hatice Kolçak ise, düzenlemeyle birlikte 10 yýlýný dolduran birçok iþyerinin de el deðiþtirebileceðini söyledi.
 
KÝRACILARA UYARI!
 
Yaþanacak olasý bir el deðiþtirmenin mevcut iþletmeciye müþterinden 10 yýl içinde yapýlan yatýrýma kadar birçok alanda ciddi kayýplar yaþatacaðýný da sözlerine ekleyen Kolçak, kiracýlara bir de uyarýda bulundu.
 
Kolçak, mal sahibinin kendisine sözleþmenin bitmesine 3 ay kala ihtar çekmeyen kiracýnýn sözleþmesinin otomatikman 1 yýl daha uzayacaðýný ancak kiracýlarýnda bu bir yýl içinde sözleþmeleri bitmeden kendilerine ya yeni bir yer aramalarý gerektiðini ya da mülk sahipleri ile anlaþma yollarýný denemelerini gerektiðini söyledi.
Radikal.com.tr

#