Yurtdýþýndan konut alýrken nelere dikkat etmeli?
Yurtdýþýnda bir emlak sahibi olmak istiyorsanýz ne yapmanýz gerekiyor?
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
05 Nisan 2015 12:13
25827 kere okundu.
Yurtdýþýndan konut alýrken nelere dikkat etmeli?
Yurtdýþýnda bir emlak sahibi olmak istiyorsanýz ne yapmanýz gerekiyor?
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
05 Nisan 2015 12:13
25827 kere okundu.
Yurtdýþýnda ev sahibi olmak için 2012’de yürürlüðe girmiþ olan mütekabiliyet yasasý gereði, uygun olan her ülkede Türk vatandaþlarý ev alabilirler. Ancak o ülkenin mülk edinme kurallarý çerçevesinde alým yapýlabilir bu da her ülkeye göre deðiþkenlik gösterir. Satýn alýnacak ülkede kanunlar gereði farklý bir talep yok ise, geçerli bir pasaport fotokopisi, resim ve noterden hazýrlanmýþ yetki belgesi yeterli olmaktadýr. 
 
Yurtdýþýnda bir emlak sahibi olmak istiyorsanýz, iyi bir danýþmana ve doðru bilgilere ihtiyacýnýz olacaktýr. Türkiye´de ve yurtdýþýnda konut pazarlama sektörünün öncüsü Ýngiliz – Türk ortaklý uluslararasý konut pazarlama þirketi Universal 21 ´in Yönetici Ortaðý Philip Skorochod yurtýþýndan konut almak isteyenlere þu tavsiyelerde bulunuyor:
 
Ülke Ekonomisi: Ülkenin mutlaka iyi ve güçlü bir ekonomisi olmalýdýr. Ülkeyi araþtýrmanýz ve derecelendirme kuruluþlarýnýn ne söylediklerini kontrol etmeniz gerekir: Notlarý yükseliyor mu yoksa düþüyor mu? Uzmanlarýn baktýðýnýz ülke, hatta kent için verdikleri faiz-vergi oraný ne kadar? Emlak dergilerini kontrol edin, en iyi muhasebecilik þirketlerini araþtýrýn, bunlar genellikle yýlda bir kez emlak raporu hazýrlarlar. Bloomberg ve BBC’yi ve internette mevcut tüm makaleleri kontrol edin, yerel piyasayý daha iyi anlamak için yerel basýný mesela Hürriyet gibi gazeteleri takip edin. Söz konusu yer ve bu ülke ve halkýnýn neler yaptýðýna dair bir hissiyat edinin. Ana göstergelere bakýn; para birimi nasýl iþlem görüyor? GSYH rakamlarý? Ýþsizlik rakamlarý? Ödeme dengesi? Ýhracat rakamlarý? Enflasyon raporlarý? Kira artýþlarý? Sermaye artýþý? vb. Uzmanlarýn da yanýlabileceðini unutmayýn! Sadece, derecelendirme kuruluþlarýnýn 2009’da ikinci dereceden ipotek (ikincil mortagage) konusunda ABD’yi çevreleyen sorunlarý öngörmekteki baþarýsýzlýklarýyla ilgili son hukuk davalarýna bakýn, bu nedenle bazen karar vermenize yardýmcý olacak þey yalnýzca kendi hislerinizdir. Projeyi, bölgeyi, konumu bilen ve sadece masraflarý size ödetip hýzlý satýþ komisyonlarý yapmakla ilgilenmeyen profesyonel bir acenteyle çalýþýn. 
 
Piyasa Öncüleri:  Bir piyasanýn güçlü bir büyüme potansiyeli olduðu belirtiliyorsa, bir yatýrýmcý olarak bu büyüme için “piyasa öncülerinin” tam olarak ne olduðunu anlamanýz önemlidir. Aþaðýda en yaygýn emlak piyasasý öncülerinden bazýlarý yer alýyor.
 
Konum: Baþarýya ulaþmayý umduðunuz yatýrýmýn getirisiyle doðrudan baðlantýlý olduðu için herhangi bir konut üzerine düþünürken, konumun önemi küçümsenemez. Sermayedeki deðer artýþý ve kira getirileri, belirli konumlara göre deðiþiklik gösterecektir, bu nedenle yatýrým yapmayý planladýðýnýz bölgede ve çevresindeki mevcut emlak fiyatlarýný ve kiralarý incelemenizi tavsiye ediyoruz. Mümkünse seçtiðiniz bölgedeki yerel fiyatlarýn bilgisine ilk elden ulaþmak için bölgeyi bizzat ziyaret etmelisiniz. Hedef piyasanýz yeniden satýþ ya da kiralama için iyi yatýrýmsa, seçtiðiniz konutun bir uluslararasý havaalanýna, toplu taþýmaya (Herhangi büyük bir þehirde bir metro baðlantýsýna yakýn bir konutun fiyatý, yakýn olmayandan %50 daha deðerli olacaktýr) ve çok sayýda imkana ulaþýmýn kolay olduðundan emin olun. Merkezdeki getirilerin her zaman banliyölerden çok daha az olduðunu ancak fiyatlarýn sürekli olarak farklýlaþabileceðini unutmayýn. Ýstanbul’da fiyat dýþýnda önemli olan konulardan biri yürüyebilme imkâný ve her þeye olan uzaklýðýdýr. Çok sayýda genç çalýþan araba kullanmak istememektedir. Araba satýn alýmlarda vergi çok yüksektir, yol vergisi çok pahalýdýr ve litre baþýna petrol fiyatý Avrupa’daki en yüksek fiyatlardan biridir, geniþ otoyollar yoktur ve gün boyunca trafik týkanmýþ haldedir, bu nedenlerle insanlar genellikle toplu taþýmayý kullanmayý tercih eder. 
 
Maliyet/Deðer:  Bir konut alýmý, yalnýzca doðru fiyata satýn alýnmýþsa baþarýlý bir yatýrýmdýr. Yatýrýmýnýzý hesaplarken, sýklýkla kira gelirine ek olarak, mümkün olan en güçlü sermaye kazancýný üretmek için deðerinin yeterli þekilde biçilmesine izin vermeniz gerekmektedir. Ayrýca yeni konutlarda satýþ vergileri de oldukça önemlidir. Ýngiltere’de kazancýnýz üzerinden %28, ABD’de %30 ve Almanya’da %40 olan Sermaye Kazançlarý Vergisi’nden kurtulmak için Türkiye’de mümkünse en az 5 yýl konutu elinizde tutmanýz tavsiye edilmektedir.
 
Alt Yapý/Kira Biriktirme Alaný: Yatýrým amaçlý bir konutun deðerlendiðine dair açýk iþaretler, genellikle artan yerel çekicilik, hizmetler ve olanaklar biçiminde bölgeye yapýlan önemli altyapýsal iyileþtirmelerdir. Yine önemli olarak, ek havaalanlarýnýn, limanlarýn ve yollarýn geliþtirilmesi ya da oluþturulmasý yakýn gelecekte bir büyümeye ve belirli bir bölgedeki beklentileri artýracak yerel hükümet tarafýndan verilen vaatlere iþaret etmektedir.  
 
Üniversiteler: Özellikle de küçük veya yetersiz yurtlarý olanlar, kiralýk evler için büyük bir baðýmlý kitledir. Yine yeni lokasyonlara taþýnan yeni fabrika ve iþletmeler de iyi birer piyasa hedefidir. Büyük hastane kompleksleri, havaalanlarýna yakýn aktarma merkezleri, deniz aþýrý bankalar, yabancý þirketler, konsolosluklar ve büyükelçilikler, bunlarýn tamamý büyük hedef kitlelerdir, devamlý olarak iyi bir kiralýk piyasasý oluþtururlar ve yerel piyasalara çok baðýmlý deðillerdir.
 
Doðal Faktörler:Lokasyonasadece  muhteþem bir manzarasýnýn olmasý ya da denize sýfýr konumda olmasý gibi nedenlerle diðer lokasyonlar üzerinde ayýrt edici avantajlar sunar. Müthiþ bir kumsala eþlik eden iyi hava koþullarý, kaliteli kayak merkezleri ya da golf sahalarý piyasa öncüleri için yine ayrýca önemli olabilir ancak bunlarýn diðer faktörlerle birlikte göz önünde bulundurulmasý gerekir. Biz, dikkatli bir þekilde nüfus artýþýnýn olduðu bölgelere ve yeni ticaret, iþ ve sanayi merkezlerine bakarýz. 
 
Turizm: Kimi emlak piyasalarýnýn oluþmasý için itici faktördür. Artan sayýdaki uluslararasý uçuþ baðlantýlarý daha önce uzak sayýlan çok sayýda konumu oldukça eriþilebilir kýldý. Kimileri son yýllarda daha geleneksel yerlere hoþ bir alternatif sunan yeni tatillerden ve ikinci ev mekânlarýndan heyecanlanmaya baþladý. Yazlýk evler konusunda önemli bir sorun, iþin niteliði bakýmýndan gerçek yatýrýmlar için çok deðiþken olmalarýdýr. Kimi hükümetlerce turistleri bir konumdan diðerine taþýmalarý için büyük turist operatörlerine büyük vergi muafiyetleri ve teþvik tedbirleri sunulmaktadýr. Bu da her zaman kiralýk konutunuz için çok az ya da sýfýr turist ile sonuçlanýr. Kýsa vadedeki kiralarla ilgili maliyetlerin çok yüksek olmasý ve kiracýlarýn geçici niteliðinin bu yatýrýmý çok temelsiz ve sübjektif bir hale getirmesi nedeniyle bu alan bizim yatýrým yapmaktan kaçýnmaya çalýþtýðýmýz bir alandýr. 
 
Ýstikrar: Terörizm dünyasý maalesef ki denizaþýrý ülkelere yatýrým yaptýðýnýzda dikkate almanýz gereken önemli bir konudur. Bu nedenle, yatýrým yapmak için seçtiðiniz konumun siyasal istikrarýný araþtýrýrken dikkatli bir þekilde düþünmeniz gereken çeþitli siyasal, dini ve hukuki çýkarýmlar vardýr. 

#