3. Havalimaný´nýn imar planý düzeltildi
Türkiye´nin en büyük projelerinden biri olarak hayata geçirilen 3´üncü havalimaný imar planlarýnda son düzenlemeler yapýldý.
Kategori : Sektörden Haberler
15 Nisan 2015 05:34
22432 kere okundu.
3. Havalimaný´nýn imar planý düzeltildi
Türkiye´nin en büyük projelerinden biri olarak hayata geçirilen 3´üncü havalimaný imar planlarýnda son düzenlemeler yapýldý.
Kategori : Sektörden Haberler
15 Nisan 2015 05:34
22432 kere okundu.

Karayollarý Genel Müdürlüðü´nce yapýlan itiraz baþvurusu kapsamýnda "karayolu kamulaþtýrma sýnýrý" plana eklendi.

Ýnþaatýn "ekolojik yýkýma, kaçak yapýlaþmaya neden olacaðý, 2B sorunu oluþturacaðý" yönündeki itirazlar ise Bakanlýk tarafýndan uygun görülmedi. Çevre ve Þehircilik Bakaný Ýdris Güllüce, "TEÝAÞ Genel Müdürlüðü´nün de aralarýnda yer aldýðý 3 itiraz baþvurusu geldi. Karayollarý Genel Müdürlüðü´nün itiraz baþvurusu kapsamýnda kamulaþtýrma sýnýrý plana iþlendi, diðer itirazlar ise uygun görülmedi" dedi. Çevre Bakaný Ýdris Güllüce, projeye yönelik planlar ve gelen itirazlara yönelik deðerlendirmeler hakkýnda bilgi verdi.

EKOLOJÝK YIKILMA ÝDDASI

Güllüce, Meclis üyelerinin itiraz konularýna iliþkin de bilgi verdi. Ýtiraz konularý arasýnda, "3. havalimaný yapýmýnýn 1/100000 ölçekli çevre düzeni planýný geçersiz saydýðý, yer seçiminin kentin ulaþým sistemi ile bütünleþecek biçimde, lojistik ve depolama alanlarý, limanlar ve mevcut havaalanlarý ile birlikte planlanmasýnýn gerektiði, Ýstanbul´da ekolojik yýkýma neden olacaðý, kent makro formunu kuzeye ve orman alanlarýna doðru geliþtireceði ve su toplama havzalarý içinde kaçak yapýlaþmalara neden olacaðý" baþlýklarýnýn yer aldýðýný anýmsattý.

TEÝAÞ Genel Müdürlüðü´nün de, tesislerine ait güzergâhlarýn söz konusu plana iþlenmediði yönünde itirazý bulunduðunu ifade etti.

HEPSÝ TEK TEK ÝNCELENDÝ

Çevre Bakanlýðý uzmanlarý gelen itirazlarý tek tek deðerlendirdi. Karayollarý Genel Müdürlüðü dýþýndaki itirazlar uygun görülmedi.

Bakan Güllüce, þunlarý kaydetti: "Karayollarý Genel Müdürlüðü, 3. Havalimaný nedeniyle deplase edilecek D020 Karayolu ve Kuzey Marmara Otoyolu´nda 3. Havalimaný´na giriþ saðlayacak yol ve kavþak düzenlemeleri projesinin idarelerince onaylandýðý, bu projeye göre belirlenen yeni kamulaþtýrma sýnýrýný içeren kamulaþtýrma planýna göre imar planý sýnýrlarýnýn düzenlenmesi gerektiði Bakanlýðýmýza iletilmiþtir. Yapýlan deðerlendirme sonucu Karayollarý´nýn itiraz baþvurusu kapsamýnda ´karayolu kamulaþtýrma sýnýrý´ plana iþlendi. Planlara iliþkin diðer itirazlar ise uygun bulunmadý. Deðerlendirme sonucunda Uygulama Ýmar Planý´nýn plan notlarýnda herhangi bir deðiþiklik yapýlmamýþtýr."

MAHKEME KARARI YOK

Bakan Güllüce, TMMOB Mimarlar Odasý ve diðerleri tarafýndan çevre ve nazým imar planý yürütmesinin durdurulmasý ve iptali talebiyle Ýstanbul 6. Ýdare Mahkemesi´ne geçen yýl dava açýldýðýný ancak henüz alýnmýþ bir karar bulunmadýðýný söyledi.


#