Yüksek tapu harcýndan kaçýnmak isteyenler neler yapmalý?

'/> Tapu Sonrasý Vergilendirmelere Dikkat - Kategori : Sektörden Haberler - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
Tapu Sonrasý Vergilendirmelere Dikkat

Yüksek tapu harcýndan kaçýnmak isteyenler neler yapmalý?


Kategori : Sektörden Haberler
28 Ocak 2014 05:27
13663 kere okundu.
Tapu Sonrasý Vergilendirmelere Dikkat

Yüksek tapu harcýndan kaçýnmak isteyenler neler yapmalý?


Kategori : Sektörden Haberler
28 Ocak 2014 05:27
13663 kere okundu.
Son yýllarda gayrimenkulün el deðiþtirmesinde satýþ mý baðýþ mý karmaþasý yaþanýyor. Yüksek tapu harcýndan kaçýnmak isteyen veya sað iken yerlerin paylaþýmýný düþünen mal sahipleri acaba baðýþ yolunu mu tercih etmeliyiz sorusunu sýklýkla soruyor. Peki hangi yol tercih edilmeli?
 
Altýn Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, satýþýn, bir malýn mülkiyetinin belli bir bedel karþýlýðýnda bir baþkasýna devredilmesi iþlemine dendiðini belirterek, satýþý baðýþtan ayýran unsurun da tapu sicili açýsýndan taþýnmaz malýn para ile deðiþtirilmesi olduðunu söyledi. Hakan Erilkun, baðýþýn ise, taþýnmazýn karþýlýðýnda bir bedel olmaksýzýn mülkiyetinin devredildiði bir iþlem olduðuna dikkat çekti.
 
Tapu Harçlarý Farklý
 
Satýþ ve baðýþ iþlemlerinde taraflarýn bilinçli hareket etmesi gerektiðini vurgulayan Altýn Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, satýþ iþleminde taþýnmazý alan ve satanýn tapu harcýna esas asgari emlak vergisi deðeri üzerinden ayrý ayrý binde 20 oranýnda tapu harcý ödemesinin olduðunu söyleyerek þöyle devam etti: “Örneðin tapu harcý açýsýndan 100 bin TL beyan ederek satýþ yapýlan bir taþýnmaz için 2 bin TL alýcý, 2 bin TL satýcý olmak üzere toplamda 4 bin TL tapu harcý ödenmektedir. Baðýþ iþleminde ise, gayrimenkulün emlak vergi deðeri üstünden binde 68.31 oranýnda tapu harcý ödenmesi gerekir. Örneðin 100 bin TL’lik bir yerin baðýþlanmasýnda, 6 bin 831 TL tapu harcý ödenmesi gerekir.” 
 
Tapu Sonrasý Vergilendirmelere Dikkat Edilmeli!
 
Altýn Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, satýþ sonrasýnda, gayrimenkulün 5 yýl içinde elden çýkarýlmasý durumunda elde edilen kazanç üzerinden, yüzde 15’ten baþlayýp yüzde 35’e kadar çýkabilen vergi yükü bulunduðunu hatýrlattý. Hakan Erilkun, baðýþ durumunda ise, yüzde 10’dan baþlayarak kademeli olarak artan verginin söz konusu olduðunu belirterek, gayrimenkulün deðerine göre baðýþlarda vergi oranýnýn yüzde 30’a kadar da yükselebildiðini vurguladý. 
 
Kanuni Detaylar Yeterince Araþtýrýlmýyor
 
Hakan Erilkun, kanuni detaylarýn yeterince araþtýrýlmadan hareket edildiðini, bu nedenle pek çok kiþi maðduriyet yaþadýðýna dikkat çekerek, þunlarý söyledi: “Maalesef ki gerek alým-satým gerekse baðýþ iþlemlerinde gereken araþtýrma yapýlmadan, incelemeden ve detaylý bilgi edinmeden yapýlan iþlemler her iki tarafý da maðdur ediyor. Bu nedenle iþlem gerçekleþtirilmeden önce araþtýrma yapýlmalý ve gerçek nedenlerle tapu devri yapýlmalýdýr.”

#